24 лютого
Звіт Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" за 2016‒2018 роки

Дорогі побратими і посестри!

Шановні гості!

29 травня 2016 року свободівці Закарпаття довірили мені керівництво обласною організацією політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Нині я вдячний Вам всім за цю довіру, бо здобув неоціненний досвід роботи: глибоке розуміння політичних процесів на всеукраїнському рівні, нове бачення керівництва партійними організаціями та співпраці з її членами.

Саме мені випала честь працювати в період 25-річчя партії, організовувати урочисті заходи, де ми підсумовували шлях нашої боротьби за державність в Закарпатті з 2007 року. Дякуємо народному депутату Михайлові Головку та фундатору Закарпатської "Свободи" Олегу Куцину, що були з нами в ці святкові дні.

Як голова, нині опираюся на свідомих членів партії, які не зрадили Ідеї Боротьби за справжню Україну, не зважаючи на ті негативні процеси в суспільстві та політичному житті загалом, що відбуваються після Революції Гідності та з початком російсько-української війни на Сході.

За період мого головування Закарпатська "Свобода" провела близько сотні заходів різного рівня та спрямування, в тому числі у співпраці з іншими громадськими організаціями, серед яких ‒ традиційні вшанування державних свят Дня Соборності, Дня Незалежності, річниці Революції гідності. В цьому році до 100-річчя Української Народної Республіки відкрито виставку "Гетьмани і полководці України" у співпраці з ГО "Всеукраїнське об'єднання ветеранів", з яким ми налагодили співпрацю. Роботу виставки продовжено до кінця лютого.

Проведено низку заходів, присвячених вшануванню пам'яті Героїв Крут, героїв Карпатської України, Української Повстанської Армії, жертв Голодоморів, Небесної Сотні та московсько-української війни.

Закарпатська "Свобода" від початків діяльності особливу увагу приділяла періоду творення держави "Карпатська Україна". У березні 2017 року на всеукраїнському рівні в м. Хусті відзначено 78-у річницю Карпатської України, а згодом, у травні 2017 року, під егідою Міністерства молоді і спорту започатковано Всеукраїнський фестиваль "Карпатська Україна", який вперше відбувся в Ужгороді. Закарпатська "Свобода" виступила співорганізатором та надавала активну допомогу в проведенні Першого фестивалю разом з громадськими активістами. Голова Закарпатської обласної філії ВО "Рух захисту української мови" свободівка Ірина Гармасій організувала групу волонтерів з числа студентів політологів, істориків та філологів Ужгородського національного університету, які упродовж двох днів працювали на фестивалі.

В рамках фестивалю відбулося засідання ініціативної групи зі створення Історичного клубу "Чин Карпатської України", лідерами якого обрано Олега Куцина, голову комендантського об'єднання "Легіон Свободи" та Івана Ребрика, письменника і видавця, директора в-ва "Гражда". Вже нині ми бачимо, що створення Історичного клубу об'єднує громадськість навколо найважливішої події на Закарпатті у ХХ ст. ‒ процесу націєтворення і проголошення державності в Карпатській Україні 1939 року. Цьому підтвердження нещодавні збори трудового колективу Закарпатського обласного ліцею-інтернату з посиленою військовою підготовкою, що в м. Мукачево, за участі громадських представників. Як відомо, епопея з присвоєння закладу пропонованого імені полковника Михайла Колодзінського тривала майже три роки. Під тиском громадськості 13 лютого 2018 року трудовий колектив військового ліцею таки прийняв альтернативне рішення про присвоєння навчальному закладу імені Героїв Красного Поля, які визнані борцями за незалежність України у ХХ ст.

Різні заходи проведені місцевими партійними організаціями.

Зокрема, до Дня Героїв 19 травня 2017 року з ініціативи Іршавської РО у с. Приборжавське відкрито меморіальну дошку герою російсько-української війни Мирославу Мислі (04.07.1992 - 02.10.2016), історику, журналісту, бійцю "Легіону Свободи", який там народився і жив у шкільні роки.

В с. Лазещина Рахівського району свободівець, боєць ОДЧ "Карпатська Січ" Михайло Куриляк-"Гуцул" відновив пам'ятний хрест на місці розстрілу карпатських січовиків 1939 року.

В с. Рокосово Хустського району, поблизу Красного Поля, свободівці відновили могилу загиблим січовикам. Також з нагоди 110-річчя Романа Шухевича депутати Хустської міської ради під керівництвом голови фракції "Свободи" Миколи Аннишинця закликали депутатів проголосити в м. Хуст 2017-й рік роком Головного Командира УПА Романа Шухевича. Наша ініціатива виявилася провокаційною, бо дала можливість побачити виборцям справжнє обличчя депутатів від міста.

На вшануваннях 4-ї річниці Революції гідності свободівці Ірина Гармасій та Томаш Лелекач побували в Перечинському професійному ліцеї, подарували навчальному закладу книжки, де зафіксовані розповіді учасників Майдану ‒ "Майдан. Таємні файли" Братів Капранових та чесько-українське видання "Фрагменти з Майдану", яке, до речі, також підготовлено і презентовано політологам УжНУ при допомозі журналістки п. Ірини Гармасій.

Завдяки свободівцям Закарпаття побачило світ і друге перевидання книжки о. Степана Папа "Велика Боротьба". Найбільша подяка за сприяння у виданні та розповсюдженні націоналістичної літератури голові Виноградівської РО Володимиру Палінкашу.

Приємно, що з ініціативи свободівця Томаша Лелекача, голови Закарпатської МГО "Сокіл", в липні відбувся археологічно-патріотичний табір "Верецький Перевал-2017", а в листопаді 2016 року в Ужгороді було закладено і освячено пам'ятний знак під спорудження пам'ятника жертвам Голодомору. У 2017 році управлінням культури Закарпатської ОДА оголошено і проведено конкурс і зараз триває робота по спорудженню пам'ятника ‒ переможці, автори проекту, скульптор Ігор Гречаник та архітектор Людмила Гречаник з Києва.

Свободівці займали і займають принципову позицію в питаннях захисту і утвердження в суспільстві української мови. В період після ухвалення закону "Про освіту" у вересні 2017 року підтримали ініційоване Рухом захисту української мови Звернення до перших керівників області з вимогою усунути з посади Ілдику Орос, голову Постійної комісії з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики Закарпатської обласної ради за антиукраїнську діяльність та дискредитацію державної мови. Хоча Закарпатська обласна рада усунулася від відповідальності за антиукраїнську діяльність обласного депутата від угорської партії, цей відкритий крок до влади унеможливив подальшу деструктивну діяльність депутатів від угорської партії КМКС, БПП "Солідарність", Опоблоку та партії "Відродження", які голосами демонструють більшість.

В листопаді 2017 року за сприяння директора Науково-дослідного Інституту українознавства МОН України Богдана Галайка та Історичного клубу "Чин Карпатської України" в Закарпатті відбулися вшанування 79-річчя створення ОНО "Карпатська Січ". На противагу антиукраїнській позиції в обласній раді в УжНУ відбувся науковий круглий стіл "Угорська окупація українських земель у 1939-1944 рр. та Карпатська Січ". Націоналісти через дипломатичні установи в Ужгороді та Берегові звернулися до Угорщини припинити міжнародний шантаж та маніпуляції довкола освітньої реформи в Україні в частині утвердження державної мови. Події набули міжнародного розголосу з метою спотворення суті заходу і перекручення фактів із так званим спаленням угорського прапора, знято націоналістом з будівлі міської ради в Берегові. Огульні заяви було спростовано на всеукраїнському рівні, а Закарпатська "Свобода" звернулася до Президента звільнити голову ОДА Геннадія Москаля за антиукраїнську діяльність.

Ми пишаємося роботою депутатів місцевих рад, які перейшли на інший рівень діяльності ‒ робота з вулиці перемістилася в сесійні зали, де ініціативи "Свободи" зазвучали по-новому. Зокрема, депутати Хустської та Тячівської міських рад 2017 року активно протистояли будівництву міні-гесів на річках Тересва і Ріка ‒ вміло згуртували громаду, проводили громадські слухання, захищали конституційне право громади на самоврядування. Як результат, під тиском громадськості будівництво міні-гес призупинено.

З ініціативи депутата Хустської міської ради Наталі Дубчак на початку року розпочато акції на дорогах Закарпаття щодо фіксації пошкодження транспортних засобів, оформлення актів поліцією на місцях. Наша мета ‒ привернути увагу людей на захист своїх соціальних прав і свобод.

Закарпатська "Свобода" боролася і бореться з проявами політичного русинства у будь-якому вигляді, саботує будь-які акції сепаратизму, які й надалі мають місце на Закарпатті. Зокрема, націоналісти надають широкого розголосу новому дослідженню мовознавця Любомира Белея "Русинський" сепаратизм: націєтворення in vitro", яке презентоване автором в минулому році.

Дорогі друзі! За останні два роки відійшлиу Вічність двоє наших побратимів: 2016 року не стало нашого палкого прихильника і мецената Валерія Бовта із с. Стеблівка Хустського району, а на початку лютого 2018 року провели в останню дорогу Федора Савчура, голову Берегівської РО ВО "Свобода".

Прошу вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання. Дякую.

За звітний період нашу організацію покинули кілька членів партії, разом з тим Закарпатська "Свобода" поповнюється новими обличчями і прихильниками справжнього українського націоналізму.

Хочу побажати місцевим осередкам партії активіншої роботи ‒ Великоберезнянській, Воловецькій, Міжгірській, Перечинській, Хустській, Ужгородській районній, Мукачівській міській та районній організаціям. Шлях долає той, хто всупереч обставинам рухається вперед до мети.

Дякую всім вам, хто упродовж 2016-2017 років пліч-о-пліч працював зі мною та членами обласного комітету Закарпатської "Свободи" в ім'я Великої Держави.

Слава Україні!

М. Ужгород 24 лютого 2018 року