9 серпня 2012
Передвиборча програма Всеукраїнського об'єднання «Свобода»

Своя влада – Своя власність – Своя гідність на СВОїй, БОгом ДАній землі

Головною метою Всеукраїнського об’єднання «Свобода» є побудова могутньої Української Держави на засадах соціальної та національної справедливості. Держави, яка посяде гідне місце серед провідних країн світу і забезпечить безупинний розвиток української нації.

Для досягнення цієї мети необхідно виконати два завдання:

І. Негайно законними методами усунути від влади режим олігархічної диктатури, ліквідувати наслідки його правління та не допустити реваншу.

ІІ. Утілити в життя чіткий план всеосяжних докорінних перетворень у державі згідно з ключовими положеннями Програми захисту українців Всеукраїнського об’єднання «Свобода» за принципом: Своя влада – Своя власність – Своя гідність.

І. Усунення від влади режиму олігархічної диктатури та ліквідація наслідків його правління

Зупинити наступ олігархічної диктатури та не допустити узурпації влади режимом кримінально-олігархічних кланів. Унеможливити будь-які спроби конституційного перевороту. Протидіяти політичній корупції – купівлі народних депутатів.

Ухвалити закон про імпічмент Президента України.

Висловити недовіру та відправити у відставку Уряд Азарова-Тігіпка-Табачніка у повному складі.

Скасувати зрадницькі «Харківські угоди».

Розслідувати законність приватизаційних процесів, ініційованих Урядом Азарова. Повернути у власність держави стратегічні підприємства (див. розділ ІІ.2).

Протидіяти запровадженню ринку землі сільськогосподарського призначення (див. розділ ІІ.2).

Скасувати антиукраїнський закон Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики». Ухвалити натомість Закон «Про захист української мови» (див. розділ ІІ.3).

Відмінити несправедливу пенсійну реформу та грабіжницький Податковий кодекс (див. розділ ІІ.2).

ІІ. План всеосяжних докорінних перетворень

1. Своя влада: Докорінне очищення держапарату та відповідальне народовладдя замість свавілля можновладців і бутафорної «демократії»

Провести люстрацію – докорінне очищення влади.

Призначати на звільнені після люстрації вакансії молодих фахівців, випускників українських вишів, відібраних за критеріями патріотизму і професіоналізму.

Запровадити в кримінальному законодавстві принцип «що вища державна посада, то вищий рівень відповідальності за скоєний злочин».

Запровадити пропорційну систему виборів до парламенту за відкритими виборчими списками.

Зобов'язати кандидатів на всі виборні посади зазначати в офіційних біографіях національну приналежність, усі партійні та державні посади (від радянських часів) і судимості, зокрема, погашені.

Запровадити голосування народних депутатів за відбитком пальця.

Скасувати депутатську недоторканність щодо кримінальних та економічних злочинів.

Запровадити обрання місцевих суддів громадою строком на 5 років.

Забезпечити територіальним громадам право відкликати депутатів рад усіх рівнів, суддів місцевих судів та право висловити недовіру голові виконавчого комітету, землевпорядникові й керівникові відділу внутрішніх справ шляхом референдуму.

Ліквідувати обласні та районні державні адміністрації, передати їхні повноваження виконкомам місцевих рад.

2. Своя власність: Могутній середній клас і соціальний захист замість панування олігархії та грабунку країни

Заборонити приватизацію стратегічних підприємств і повернути у державну власність раніше приватизовані. Гарантувати державний контроль над природними монополіями. Ліквідувати приватні монополії та олігополії.

Повернути до комунальної власності підприємства-монополісти електро-, газо-, тепло- і водопостачання та водовідведення.

Перевірити законність приватизації усіх великих підприємств. Повертати у державну власність та власність трудових колективів підприємства, власники яких не виконують соціальних, інвестиційних та інших зобов’язань.

Забезпечити можливість найманим працівникам набути право власності на підприємства державної та комунальної власності, брати участь у їхньому управлінні та справедливому розподілі прибутків.

Провести повну інвентаризацію всієї землі та нерухомості України. Створити Єдиний державний реєстр прав на нерухомість та землю і забезпечити його відкритість та прозорість.

Заборонити торгівлю землею сільськогосподарського призначення. Надавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правом родинного успадкування. Дозволити продавати законно набуті наділи лише державі.

Ухвалити державну комплексну програму розвитку кооперативного руху на селі.

Скасувати податок на додану вартість. Запровадити єдиний соціальний податок із доходів громадян з прогресивною шкалою оподаткування та базовою ставкою 20%. Не оподатковувати доходи громадян у розмірі мінімальної заробітної плати. Встановити прогресивні податки на розкіш.

Зобов'язати осіб, які вивели капітали в офшори, повернути їх в Україну та сплатити з них усі належні податки. Націоналізувати підприємства, заарештувати банківські рахунки та конфіскувати майно порушників.

Забезпечити контроль держави над банківською сферою (державні банки мають становити щонайменше 30% банківського капіталу країни). Заборонити іноземним особам володіти контрольними пакетами банків. Обмежити законом лихварські відсотки за банківськими кредитами для населення та підприємств України.

Ліквідувати соціальну прірву між багатими та бідними, стимулюючи розвиток середнього класу, який становитиме не менше ніж 60% від працездатного населення. Забезпечити безвідсоткові цільові державні кредити на відкриття власної справи.

Запровадити соціально справедливу спрощену систему оподаткування. Зменшити фіскальний тиск держави на всі верстви суспільства, які виробляють національний продукт, зокрема, на дрібне та середнє підприємництво. Запровадити прогресивну шкалу оподаткування за принципом: «малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки».

Забезпечити пільгові умови повернення на Батьківщину всіх українських заробітчан. Зароблені ними гроші і майно, за умови їх вкладення у підприємницьку діяльність в Україні, вважати інвестиціями, які не оподатковуються.

Затвердити державну житлову програму, згідно з якою сім'я з трьома дітьми отримує державний безвідсотковий кредит, сім'я з чотирма дітьми – державний безвідсотковий кредит, 50% якого підлягає поверненню, сім'я з п'ятьма дітьми і більше – безкоштовне житло від держави.

Запровадити погодинну оплату праці. Встановити п'ятикратне співвідношення між максимальною і мінімальною погодинною заробітною платою у працівників бюджетної сфери.

Узалежнити пенсійний вік від середньої тривалості життя. Встановити пряму залежність розміру пенсії від стажу роботи та допустиме п'ятикратне співвідношення між максимальною і мінімальною пенсією для солідарної пенсійної системи.

3. Своя гідність: Збереження національної ідентичності та відновлення історичної справедливості замість розгулу українофобії та реваншу радянської імперії

Ухвалити Закон «Про захист української мови». Створити Державний комітет мовної політики.

Запровадити обов'язковий іспит з української мови для держслужбовців та кандидатів на виборні посади. Зобов'язати всіх держслужбовців вживати українську мову на роботі та під час публічних виступів.

Скасувати оподаткування на україномовне книговидання, аудіо- та відеопродукцію, програмне забезпечення.

Збільшити ввізне мито на іноземну поліграфічну, аудіо- та відеопродукцію. Запровадити податок на ретрансляцію іноземних радіо- та телепрограм, тиражування та прокат музичної і кінопродукції.

Спрямувати кожну шосту гривню з прибутку від прокату іноземної кінопродукції на розвиток вітчизняної кіноіндустрії.

Регламентувати вживання української мови у ЗМІ відповідно до кількості українців – не менше ніж 78% від друкованої площі та ефірного часу.

Зобов'язати усі ЗМІ інформувати громадян про всіх своїх власників (для преси – у кожному номері; для ТБ та радіо – щоденно в ефірі).

Налагодити вітчизняне виробництво україномовного програмного забезпечення для державних установ, навчальних закладів і вільного продажу. Зобов'язати бюджетні установи користуватися лише українським програмним продуктом.

Встановити в паспорті та свідоцтві про народження графу «національність».

Відкрити всі архіви ВЧК-ҐПУ-НКВД-МҐБ-КҐБ, які зберігаються у Центральному та обласних архівах СБУ.

Визнати вояків ОУН-УПА учасниками національно-визвольної боротьби за державну Незалежність України. Надати їм належні пільги і компенсувати недодані за роки Незалежності. Оголосити 14 жовтня – День створення УПА – державним святом.

Ухвалити новий закон про громадянство, який унеможливить практику подвійного громадянства.

Заборонити рекламу тютюнових виробів та алкогольних напоїв на всій території України. Запровадити кримінальну відповідальність за пропаганду наркоманії та сексуальних збочень.

Олег Тягнибок Голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода»