10 серпня
Олексій Фурман: Влада не повинна допустити блокування українських портів московським агресором

З квітня цього року Російська Федерація систематично затримує судна під українськими та іноземними прапорами. Зупиняють судна і коли вони прямують до українських портів, і коли вони вирушають звідти. Незважаючи на заяви нашої влади щодо великої уваги до цієї проблеми, простої суден на морі загрозливо зростають, що призводить до багатомільйонних збитків. Може настати такий момент, що іноземні судна повністю відмовляться прямувати до українських портів на Азовському морі. А 10 серпня, за даними ЗМІ, російські військові кораблі впритул наблизилися до українських прикордонників.

Нарощування військової присутності РФ в акваторії Азовського моря та систематичне порушення міжнародного морського права, будівництво Керченського мосту та затримання російськими військовими вітчизняних та іноземних суден свідчить про підготовку військово-економічної блокади даного регіону.

Українська влада мала би тримати напоготові чітку стратегію недопущення реалізації планів московського агресора на цьому напрямку. Кремль чітко знає, що він робить, і намагається завдати економічних збитків Україні, що у подальшому може призвести до загострення конфлікту в районах, прилеглих до азовського узбережжя.

Теперішня влада повинна максимально задіяти всі важелі впливу на РФ. Протистояти блокаді Азовського моря потрібно комплексно військовим, юридичним та будь-яким іншим шляхом.

Потрібно розірвати всі дипломатичні відносини, а також усі міжнародні договори з Російською Федерацією. Завершити делімітацію та демаркацію державних кордонів між Україною та РФ, також це стосується розмежування економічної морської зони. Невідкладно запровадити санкції та ембарґо щодо всіх юридичних та фізичних осіб РФ та інших держав за підтримку проросійських терористів та підрив територіальної цілісності України. Націоналізувати підприємства, майно та інші активи на території України, які належать російським власникам або мають частку російського капіталу, в якості компенсації за анексію Кримського півострова та окупацію районів Донеччини і Луганщини. Запровадити воєнний стан на прифронтових територіях.

Також необхідно забезпечити створення сучасної системи протиповітряної оборони (ППО) України, сумісної з системами ППО держав-членів НАТО. Забезпечити ВМС України сучасними надводними, підводними засобами та літальними апаратами. Реорганізувати та посилити берегову охорону морського узбережжя. Встановити на важливих стратегічних напрямках азовського узбережжя протичовнові та протикорабельні ракетні комплекси для захисту виключної (морської) економічної зони. Впровадити та розробити нову програму розбудови сектора оборони і безпеки. Створити реальну ефективну систему розвідки та контррозвідки для гарантування безпеки українського підпілля та боротьби проти російських диверсантів, терористів, сепаратистів та прихильників противника.

Потрібно відсікати всі намагання російського агресора отримати даний регіон у свою власність. Якщо будемо ворогу показувати слабкість і нерішучість ‒ можемо заплатити дуже дорогу ціну.

Олексій Фурман, голова Вінницької обласної організації ВО "Свобода", керівник групи депутатів ВО "Свобода" у Вінницькій обласній раді