7 червня
Діяльністю на благо олігархів Гройсман заслужив мораторій на критику з боку центральних телеканалів

Постійний ріст цін, підняття тарифів на електроенергію, газ, воду, опалення та комунальні послуги на фоні тотального збагачення олігархів і зубожіння більшості населення, ‒ типові ознаки правління уряду Володимира Гройсмана. Але провали в економіці, відсутність реформ і боротьби з корупцією, яких не видно навіть під мікроскопом, не заважають главі уряду приміряти на себе образ видатного державного діяча. І сподіватися й надалі залишитися біля державного корита.

В будь-якій іншій країні світу за таке прем'єрство керівника уряду та його міністрів гнали б поганою мітлою. Але не в нашій. Тому, відчуваючи впевненість у своїх силах, уряд Гройсмана підготував новий сюрприз українцям. З 10 червня планується ввести абонентську плату на опалення і воду. Відповідна норма міститься в ухваленому Законі України "Про житлово-комунальні послуги" від 9 листопада 2017 року.

Раніше уряд "ефективного менеджера" вже ощасливив народ кількаразовим зростанням цін на газ та електрику. Але і цього виявилося замало для задоволення апетитів союзників Гройсмана ‒ олігархів, завдяки яким він і сидить у кріслі прем'єра. Тож сподіваючись на пасивність і апатію народу, а також на тотальне промивання свідомості людей через олігархічні телеканали, очільник Кабміну вирішив не зупинятися на досягнутому.

Коли Володимир Гройсман надуває щоки і трубить з екранів усіх телеканалів про свої успіхи, я хотів би нагадати йому: не треба бути великим економістом і менеджером, щоб піднімати ціни. Для цього навіть не обов'язкового мати вищу освіту. Немає нічого простішого як підвищувати ціни на все ‒ від продуктів, вартості проїзду до освіти, ліків і комуналки. А де кроки глави уряду з підвищення продуктивності праці, з подолання корупційних схем? Де ті геніальні заходи, які дозволяють знизити вартість товарів завдяки впровадженню нових технологій і підходів до організації виробництва? Де енергетична незалежність країни, якщо на п'ятому році війни ми досі купуємо газ та вугілля в агресора?

Смішно чути, коли Володимир Гройсман з самовдоволеним виглядом розповідає про те, що в нас уже третій рік росте ВВП. І пишається цифрами у 2 ‒ 3%. Та якщо Україна буде розвиватися такими темпами, то скоро скотиться до рівня найбідніших не тільки у Європі, а й світі. Може Володимиру Гройсману варто було б поїхати на практику у такі країни як Ефіопія, Конго, Бірма, Кот-д-Івуар, Нова Гвінея, Мозамбік, Бутан, Танзанія чи Руанда? Там ріст ВПП за 2017 рік становив від 7 до 10%. Є чому повчитися нашому менеджеру.

Я не знаю в якому світі живе Володимир Гройсман і його команда. Але якщо уряд постійно випрошує подачки у МВФ, значить економіка країни перебуває в передінфарктному стані. Якби в державі відбувалося бурхливе економічне відродження та бум купівельної спроможності, про дорогу до міжнародних кредиторів давно б забули. А українці навіть і не думали їхати за кордон та гнути спину на пана.

Але чому тоді з екранів телебачення нам розказують про "білого і пухнастого" прем'єр-міністра? Чому не чути критики в його бік? Чому не має безпристрасного аналізу дій уряду? Чому з Гройсмана незграбно ліплять автора економічного дива, яке існує лише у хворій уяві далеких від реальності людей? Відповідь проста: Гройсман своєю діяльністю на благо олігархів заслужив мораторій на критику з боку центральних телеканалів.

Кому сьогодні належать провідні телеканали України, які формують громадську думку? Олігархам. На кого працює уряд Гройсмана, постійно піднімаючи вартість електрики, газу, опалення? На олігархів ‒ власників ТЕС, облгазів, обленерго. Кому олігархи мають завдячувати блокуванню ухвалення анатиолігархічного пакету законів, розроблених ВО "Свобода"? Володимиру Гройсману та владі! Припускаю, що за право обдирати народ до нитки з допомогою цін глава уряду отримав від своїх союзників-олігархів можливість розповідати про економічні досягнення та успіхи, яких не існує в природі.

Найгірше є те, що Володимир Гройсман, як і вся правляча коаліція, не хочуть визнати свої провали і абсолютно не планують "відходити від корита". А значить, готують українцям нові реформи, прихватизацію стратегічних підприємств і ріст цін. Тому народу потрібно робити правильні висновки під час виборів, якщо він розраховує на краще майбутнє. В умовах "гройсманоміки" нічого крім зубожіння, корупції і топтання на місці чекати не варто.

Анатолій Вітів, голова Волинської "Свободи", депутат Волинської облради