27 березня
Михайло Головко: Cкiльки коштують олiгархи?

Чинна влада так і не спромоглася зробити висновків з історії управління країною своїх попередників. Вони продовжують грабувати народ, набиваючи кишені олігархів і доводячи до зубожіння населення країни.

З 2014 року доходи громадян впали майже втричі, незважаючи на задекларовані підвищення і цифри (враховуючи інфляцію). Знецінено пенсії і зарплати українців, у влади немає грошей на освіту, медицину, пенсіонерів, соціальні програми та пільговиків, але вистачає коштів на своє утримання, а також нафтову, газову, зернову, вугільну та аграрну мафію, на мільйонні зарплати керівникам державних монополій. Ці гроші вони гребуть з кишень українців, які оплачують життя олігархів.

1. Тарифи на газ зростають вражаючими темпами. За 4 роки вони збільшились майже в 9 разів. Власного газ Україні вистачить на 22 роки за нинішніми темпами видобутку. Але є й інші поклади газу і для цього потрібно проводити геологорозвідувальні роботи. Працювати над впровадженням альтернативних джерел енергії. Цього не роблять. Ми не збільшуємо видобуток власного газу, бо це невигідно чиновникам-хабарникам. Не вигідно олігархам, які збагачуються на газових оборудках і поставках газу.

У бюджеті не закладено коштів на геологорозвідувальні роботи. Раніше в Україні було близько 500 геологорозвідувальних бригад, а сьогодні не назбирається і півсотні. І усі вони приватні, а отже диктують свої умови і кошти отримують олігархи.

Ціна на газ має бути економічним питанням, а воно у нас заполітизоване і корумповане. Українська енергетична мафія ‒ найкорумпованіша гілка влади економіки нашої держави.

Питання про доведення ціни на газ власного видобутку до рівня імпорту ‒ абсурд, економічна недоцільність і здирництво. Рентабельність "Укргазвидобування" ‒ 250%, а чистий прибуток ‒ 30 млрд. При таких цифрах ціна на газ власного видобутку має бути дешевшим вдвічі, оскільки українцям постачають газ власного видобутку по 285 доларів за тисяч кубів, а собівартість становить 60 доларів. І при цьому підприємство буде рентабельним і "Укргазвидобування" не втратить своєї прибутковості.

Нині ціна газу для населення становить 6857, 90 грн за тисячу кубів. "Укргазвидобування" продає "Нафтогазу" по ціні 4849 грн за тисячу кубометрів, що становить 70% вартості. Торговельна націнка "Нафтогазу" становить 1, 917%. Це 93 гривні на кожній тисячі кубів. Минулого року для потреб населення передано 13, 9 млрд куб. газу. Чистий прибуток НАК "Нафтогазу" у минулому році склав 26, 5 млрд грн.

Якби "Укргазвибодування" напряму постачало газ до збутових компаній, ціна газу для населення була б значно меншою. "Нафтогаз" є зайвою прокладкою, яка просто викачує кошти з населення на власне збагачення. Це обходиться населенню при чинних тарифах ‒ майже 2 тис. грн за тисячу кубометрів. Тож навіть підняття цін на газ за умови ліквідації "Нафтогазу" буде дешевше чинної ціни фактично втричі.

2. "Роттердам +". Формула розрахунків, яка збагачує олігархів і містить в собі корупційну складову. Заподіяні збитки становлять 4 млрд грн. І ці кошти лягли на плечі/кишені платників податків.

НКРЕ прийняла регуляторні рішення у 2016‒2017 роках на користь комерційних компаній. Оплата за виробництво електроенергії йшла в обхід загального алгоритму. Державні компанії "Енергоатом", "Гідроенерго" і "Укренерго" не отримали нічого. А 4, 5 мільярди дали компанії ДТЕК Ріната Ахметова. За минулий рік формула "Роттердам +" збагатила компанію ДТЕК на 23 млрд грн. Діяльністю НКРЕ зайнялися детективи НАБУ, але результатів немає.

НКРЕ ‒ корупційний ланцюг під прикриттям влади. НКРЕКП ухвалила рішення щодо підвищення ціни на електроенергію. Так, у 2018-му оптова ринкова ціна на електрику для промислових споживачів зросте на 16, 2%.

Діяльність державного регулятора НКРЕ спрямована в інтересах олігархів, а не держави. Сукупний розмір збитків від злочинів пов'язаних з діяльністю підприємств паливно-енергетичного комплексу становить 11, 18 млрд грн. З них 73% ‒ це збитки в зв'язку з корупцією в галузі видобутку нафти і газу, 9% ‒ електроенергетика, 4% ‒ атомна енергетика і 14% ‒ інше.

НКРЕ як корупційну складову потрібно ліквідувати, а функції регулятора та формування тарифів перекласти на відповідне міністерство. Приватні монополії в газовій та енергетичних галузях мають бути націоналізовані. Стратегічні підприємства мають перебувати у державній власності. Враховують високі корупційні ризики в паливно-енергетичному секторі, коли влада працює на користь олігархів ‒ ці ризики потрібно ліквідувати. Стратегічні об'єкти не можуть бути власністю олігархічних структур і фінансово-економічних груп.

Прес-служба ВО "Свобода"