28 березня
Андрій Іллєнко: Відповіді на питання про акцію третього квітня

3 квітня об'єднані сили націоналістів ("Свобода", Національний Корпус, Правий Сектор, КУН, ОУН, С14) прийдуть до Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Адміністрації Президента та проведуть Марш сили нації "За українське майбутнє без олігархів".

Детально про мету та вимоги акції на блозі Олега Тягнибока - blogs.pravda.com.ua

Акція викликала широке обговорення і я вирішив дати відповіді на типові закиди, які звучать від опонентів і просто від людей, які не встигли розібратися в тому, про що йдеться. Отже:

- "Гасла вашої акції - "всьо взять і падєліть". Починається з боротьби з олігархами - а закінчується боротьбою з усіма заможними людьми і розкуркуленням середнього класу. Ви - комуністи у вишиванках!"

Тотальна маніпуляція. Олігарх - це не просто дуже багата людина. Олігарх - це той, хто отримує надприбутки через вплив на політику та посилює свій вплив на політику через ці надприбутки. Це той, хто через корупційні зв'язки за копійки отримав у власність стратегічні підприємства, хто через підконтрольних йому політиків та посадовців захопив природні монополії, хто через кишенькових депутатів змінив під свій гаманець закони цілої держави.

Головним ворогом олігархії якраз і є середній клас. Олігархи зацікавлені у його відсутності - бо їм не потрібні конкуренти і взагалі самодостатні люди, яких неможливо купити на виборах за гречку і обдурити через олігархічні ЗМІ. Олігархам потрібне люмпенізоване суспільство - купка надбагатіїв та їх обслуги і абсолютна більшість народу в злиднях. Без ухвалення відповідних законів та ліквідації олігархічних монополій ми не створимо умов для розвитку середнього класу та його основи - малого та середнього бізнесу.

Націоналісти не проти багатих. Ми проти визиску, монополій та нечесної конкуренції. Комуністи хотіли всіх зробити бідними. Ми ж хочемо, щоб українці багатіли. Але для цього треба демонтувати олігархічну систему.

- "Ви провокуєте безаконня та безлад. Виконання ваших вимог призведе до анархії та кровопролиття."

Все з точністю до навпаки. Ми пропонуємо цілком легальний, зрозумілий та максимально безболісний для суспільства перехід від олігархії до нормального розвитку - через ухвалення парламентом необхiдних законів. Націоналістам не потрібні потрясіння заради потрясінь - нам потрібна сильна і багата Україна, але для цього необхідно створити умови.

- "Чому ви вирішили боротися із внутрішнім ворогом, коли Україну атакує ворог зовнішній? Ви працюєте на Кремль!"

Українські націоналісти закликали готуватися до відбиття московської агресії ще задовго до 2014 року. Але тоді наш голос губився серед хору тих, хто співав українцям солодких пісень про "Росію - стратегічного партнера". І це були не лише відверті московські агенти на кшталт регіоналів і комуністів, а й більшість нинішньої владної верхівки.

Коли грім грянув і Москва пішла на нас відкритою війною, націоналісти стали на захист країни і 4 роки продовжують це робити. Але неможливо миритись із розгулом ворожої агентури в тилу та відкритим реваншем олігархічної системи, створеної в Україні значною мірою під московською егідою. Неможливо перемогти ворога на фронті, не перемігши його агентуру у власному тилу.

Не цій олігархічній владі закидати націоналістам відсутність боротьби із зовнішнім ворогом. У нас немає бізнесу в Росії, ми не торгуємо з окупантами, не відправляємо на перемовини від України кума Путіна і не розкрадаємо військові бюджети.

І так, ми завжди пам'ятаємо про головного ворога - Москву. І тому всі ці 4 роки діємо значно обережніше, ніж могли би. Для нас держава - не порожній звук. Але ми не дамо олігархату використовувати наше почуття відповідальності як слабкість.

- "Ваша акція - голий піар і популізм. Вона ні до чого не призведе".

Сьогодні націоналісти мають в парламенті всього кількох депутатів і не можуть легко і швидко проводити свої закони. Але це не означає, що ми маємо сидіти і нічого не робити. У нас є можливість тиску через масові акції і через донесення нашої позиції до людей. Неможливо перемогти в політичній боротьбі, не маючи підтримки суспільства. Згадаймо всю новітню історію України - справді важливі рішення ухвалювалися парламентом під тиском народу, часто навіть всупереч настроям та бажанням самих депутатів. Все в наших руках і все залежить від кожного з нас.

До зустрічі 3 квітня!

Заступник Голови ВО "Свобода" Андрій Іллєнко