3 листопада
Юрій Сиротюк: Навіщо проводити сесії Київради ‒ усе вирішують курултаї "рішал"!

12 жовтня відбулась наразі остання сесія Київради. Депутати спіткнулися об виконання закону про декомунізацію в розділі перейменування вулиць, домовленості було порушено, сесію зірвано і з тих пір вона не збирається. Вже нині очевидно, що замороження роботи представницької влади шляхом проведення сесій надзвичайно вигідне частині агентів впливу в місті.

Почнемо з виконавчої влади. Відсутність довгострокової стратегії розвитку міста (нового проекту Генплану, довготермінових цільових концепцій секторального розвитку), а також невміння та боязнь співпраці з міським самоврядуванням (знищення самоврядування на рівні районів та замороження на рівні сесії Київради) навіює виконавчій владі думку, що працювати зручніше і ефективніше без комунікації з самоврядуванням. З іншого боку, в місті створено систему позазаконних управлінських органів та ухвалення рішень. В умовах всевладдя "смотрящіх" і ухвалення рішень курултаєм "рішал" обговорення міських проблем у прямому ефірі під час сесій виглядає для цієї групи шкідливим і небезпечним дійством.

Тому сесія не працює. Ситуація в місті ускладнюється, а влада мафії посилюється. При цьому цинізм будівельної мафії вже давно перевершив усі історії часів урядування Черновецького та Партії регіонів.

Ось лише два останні гарячі приклади. На останній сесій міськрада мала розглянути питання "Про передачу земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю "АВВІСМА" для будівництва та експлуатації офісного центру на вул. Михайлівській, 18-ж у Шевченківському районі Києва (А-23051). Лише за моїм наполяганням це мегаскандальне рішення було зняте з порядку денного і направлене на комісію з питань боротьби з корупцією, а вже нею скероване для реагування правоохоронним органам. До цього ж корупційна більшість земельної комісії спокійно дала зелене світло черговій скандальній забудові в центрі Києва.

Фабула оборудки дуже проста. Два екс-співробітники ГУ МВС у м. Києві, власники ТОВ "АВВІСМА", в січні 2016 року за договором купівлі-продажу придбали дві "будки" на вул. Михайлівській площею 18 кв м і 5 кв м відповідно. Площа забудови земельної ділянки ‒ 5%. Спосіб оформлення цих халабуд як нежитлових споруд невідомий, але це не викликало жодної реакції земельної комісії. При цьому навіть юридичне управління Київради вказало у правовому висновку, що матеріали проекту рішення не містять жодних відомостей про наявність та підстави набуття майнових прав на об'єкти нерухомості.

Земельна ділянка розташована в охоронній зоні Софії Київської, нове будівництво тут в принципі неможливе. І хоча з проекту рішення під тиском заявники прибрали слово "будівництво", ми розуміємо, що такий ласий шматок землі в центрі Києва пустувати не може, а рішення потрібне тільки для легалізації майбутньої забудови.

Схожа, не менш скандальна ситуація, виникла і з земельною ділянкою поблизу станції метро "Лісова". Очевидно, місто переживе нове поле бою на кшталт забудови на "Героїв Дніпра". Київ ще не встиг оговтатись від варварського знесення з розграбунком стихійного ринку поблизу метро "Лісова", як вихід із метро в бік Лісового масиву разом з величезною ділянкою, що навіть охоплює частину парку Кіоту (яку нещодавно так помпезно відкривали за участю японських гостей!), вже обнесено величезним металевим парканом. Отож, цілий масив Лісовий може бути відрізано від доступу до метро, бо комусь дуже кортить збудувати черговий ТРЦ.

І таких історій ‒ десятки. Реакція влади, правоохоронців, прокуратури ‒ нульова. В них є достатньо сил і засобів, щоби знищувати середній клас і дрібний бізнес, але не вистачає ні волі, ні бажання боротися з реальною мафією. Приміром, уже понад місяць усьому місту відомо про діяльність нелегального притону під вивіскою хостелу в Святошинському районі Києва за адресою: вул. Робітнича 2-а (на території ГБК "Надія-2"). Жодної реакції влади чи правоохоронців немає. Власник закладу відкрито вихваляється, що "порішав" усе на найвищому рівні. Тому сесія міськради ‒ єдиний публічний майданчик, де оборудки мафії можна виводити на світло. Саме тому пленарних засідань і не проводять…

Юрій Сиротюк, голова фракції ВО "Свобода" в Київраді