15 червня
Фестиваль ‒ це не тільки розваги..

7-9 липня у Холодному Яру лунатиме українська музика, звучатиме історія і виблискуватиме раритетна зброя

Вже третій рік поспіль у саму середину літа в легендарному селі Грушківка на Черкащині відбувається Фестиваль нескореної нації "Холодний Яр". Цього року гайдамацька земля чекатиме гостей 7-9 липня. Організатори (а це незмінно три громадські організації: "Сокіл", "Національний альянс" та "Самооборона Майдану" Черкащини) анонсують у себе на сайті, що на фестивалі буде музична та гутіркова сцени, літературний наступ, мандрівки "Холодним яром", спортивні змагання, дитячий майданчик, лекції з історії та висвітлення тематичних історичних виставок… Коротко про все це розповідає свободівка Зоя Бойченко ‒ коротко, бо квапиться повернутися до своїх обов'язків голови організаційного комітету заходу.

ЗАДУМ ФЕСТИВАЛЮ нескореної нації, ‒ розповідає Зоя, ‒ виник після Революції Гідності ‒ ми збирали людей на волинський націоналістичний фестиваль "Бандерштат" і побачили, що на нього зголошується дуже багато людей з нашої Черкащини. Отоді й вирішили, що й нам на Центральній Україні також потрібен фестиваль отакого формату. Сама наша земля дала підказку ‒ і ми прив'язали історично й тематично його до героїчних подій у Холодному Яру. Вибрали початок липня передусім тому, що це якраз так званий фестивальний сезон, і студенти вже вільні від своїх обов'язків".

Власне, на студентів найперше й чекають організатори заходу, але, за словами Зої Бойченко, до них приїжджають і цілими родинами ‒ серед гостей можна побачити два-три покоління. Чекають у Холодному Яру й на сім'ї з малими дітками, адже на території фестивалю буде діяти дитячий майданчик з різними розвагами й майстер-класами. …Зоя розповідає, що торік до них приїхала з Черкас молода сім'я з восьмимісячною дитиною і пробули в них всі три фестивальні дні.

Зрештою, в тому немає нічого дивного, адже на території "нескореної нації" буде, як і щороку, облаштоване наметове містечко, з заготовленими дровами, щоб можна було готувати їжу, а також стоятимуть окремі харчові намети, де можна буде купити готові страви ‒ то вже для тих, хто не схоче тратити час на приготування їжі. Також організатори забезпечать душові кабінки в наметовому містечку. Тож у тих, хто звик до подорожей і фестивалення, побутових клопотів не виникатиме. Але коли вже хто не дуже призвичаєний до польових умов, а фестиваль побачити хоче, може через організаторів фестивалю домовитися про проживання в Грушківці. Селяни вже призвичаїлись до сусідів-фестивальників і радо пропонують їм свій домашній затишок.

До речі, на території фестивалю суворо заборонено продавати і вживати алкоголь. За словами організаторів, з цього приводу виникали хіба поодинокі непорозуміння.

"Всі наші запрошені ‒ особливі й цікаві, ‒ розповідає Зоя про тих, хто приїде розважати й ділитися знаннями та здобутками з гостями фесту. ‒ Цього року буде наш незмінний учаснику сцени гурт "Тінь сонця", також приїдуть гурти "Тартак", "Фіолет", "Йорий кльоц" та інші. Багато буде відомих письменників, поетів, приїде вже третій рік поспіль Василь Шкляр; знаменитий письменник і перекладач Леонід Кононович презентуватиме нам свою нову книгу про козацькі звитяги. Буде й Антін Мухарський, і поет зі Львова Юрій Руф зі своїм літературно-націоналістичним проектом "Дух нації". Лекцію про українську революцію читатиме Юрій Сиротюк, про долі вояків УНР розкаже історик Павло Подобєд".

Афіша фестивалю

Що особливо цікаво: цього року на фестиваль "Нескореної нації" має приїхати одна знаменита виставка ‒ її привезе зі Львова "Всеукраїнське об'єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО". Це найбільша виставка вогнепальної зброї всіх часів в Україні і третя в Європі. Зброя буде вся викладена, її можна буде потримати в руках, роздивитися, сфотографуватися… А ще буде нагода послухати ознайомчі лекції про ці експонати і про історичні періоди, до яких вони належать. Тож тим, хто цікавиться мілітаристикою, варто вже запланувати собі поїздку у Грушківку.

Щодо безпосередньо героїв Холодного Яру і вшанування їхньої пам'яті, то організатори запрошують краєзнавців, дослідників того періоду, і ті читають всім охочим лекції, проводять професійні (піші й на велосипедах) екскурсії гайдамацькими стежками.

Фестиваль потоваришував і з уже згадуваним селом Грушківкою. Його мешканці не тільки пропонують житло фестивальникам, а й самі приходять послухати музику лекції, дехто з них бере безпосередню участь в організації заходів. А ще Грушківка має свій місцевий ансамбль, і от його учасники цього року будуть вже також виступати на сцені "Нескореної нації" ‒ навіть написали пісню під цю подію!

"Минулі два роки ми збирали благодійні внески для наших бійців, а також для діток наших загиблих героїв. Для цього виставляли скриньки, і люди хто скільки міг, стільки давав. Цього року ми вперше робимо вхід за благодійними внесками, хоч і без фіксованої такси, і маємо вже конкретнішу мету: збираємо кошти на медичне обладнання для швидкої допомоги. Ця швидка вже є, вона стоятиме на території фестивалю. Плануємо зібрати кошти на її облаштування, на всю апаратуру, обладнання і медичні засоби. Буквально третього дня після фестивалю ми передамо медикам цей автомобіль із зібраними коштами, і вони вирушать на схід. Тому кожен з наших фестивальників зможе долучитися до порятунку якогось нашого героя, чийогось сина чи батька", ‒ розповідає Зоя Бойченко про шляхетну мету розважального (на перший погляд!) заходу.

Юлія Дембовська. Часопис "Свободи"