17 березня
Андрій Іллєнко: 100 років від початку Української революції

100 років від початку Української революції.

Ті часи проступають до нас через гравюри Нарбута, через прізвища офіцерів регулярної Армії УНР зі старих старшинських родів, через утопічні політичні проекти Центральної Ради, через гайдамацькі ікла сільської герильї, які досі нагадують про себе навіть в пост-Голодоморному українському селі, через зимовий Софійський Собор, який був свідком Акту Злуки.

Непочутий візіонер Міхновський, який єдиний там мав рацію від початку і до кінця,.

галицький рятівник Києва Коновалець, якого підлеглі по-наддніпрянськи називали по-батькові - Єгеном Михайловичем,.

втомлений життям старець Грушевський, в бороді якого Україна-Русь так і не переважила Карла Маркса,.

гетьман Скоропадський, який щиро хотів і таки став українцем, але не мав залізної руки і не зміг звільнитися від ментальності російського імперського генерала,.

егоцентричний і холеричний збільшовичений деструктор Винниченко,.

молодий і зухвалий, але вже далеко не наївний романтик - міський інтелектуал Донцов, який ще нещодавно сидів в Лук'янівській тюрмі за соціалізм, а тепер став націоналістом та елітаристом, відверто знущається зі старої народницької інтелігенції та намагається організувати українську державну пропаганду,.

чи не єдиний на той час вправний професійний політик Петлюра, який ніби під кінець таки все робив правильно, але запізно, змучений зрадами найближчого оточення, катастрофічним тягарем ніби й необхідних і вимушених, але жахливих компромісів, змучений привидом розстріляного Болбочана…

Згадаймо ті часи. І дивімося в майбутнє. Попереду великий і довгий шлях.

Андрій Іллєнко