3 січня
Нагло ворони знялися, буйним сміхом залилися…

3 січня 2017 року, через 73 роки від дня поховання, вийнято на Ольшанському цвинтарі в Празі домовину великого українського поета-емігранта Олександра Олеся. Того Олеся, який у надриві казав:

Прокляття, розпач і ганьба!

Усю пройшов я Україну.

І сам не знаю, де спочину.

І де не стріну я раба…

Того Олеся, що передбачив: орлів постріляють -посмітюхи повернуться. Того Олеся, що шмагав безвольного Тичину за його відступництво ("І ти продався їм, Тичино, І ти пішов до москаля…"?).

Того Олеся, що апокаліпсив:

Коли Україна життя прокляла.

І ціла могилою стала,.

Як сльози котились і в демона зла,.

Европа мовчала…

Як з'ясувалося, ренту за місце великого поета (20 тисяч крон на 10 років!) оплачував діяспорянин у Чехії пан Михайлишин, що помер, і син його (кажуть, зі Швейцарії) конче хоче поховати батька в ОЛЕСЕВІЙ могилі. Замість Олеся. І Европа вмить до цього готова! Та й до чого тут Чехія?

Чи не урок це для нас, що стрімголов через прокляту евроглобалізацію, "практичну мораль" та дику меркантильність зрікаються святого: діти - батьків своїх, громадяни - батьківщини своєї, сини й доньки - МОВИ та КУЛЬТУРИ своєї. Тоді й могили розверзаються, аби "славних прадідів великих правнуки погані" остаточно вигибли на цій землі.

"Все ми бачим, а не чуєм,.

І ніяк ми не згадаєм,.

Що зробилось з нашим краєм,.

І не знаєш, - божевільні, -.

Чи в неволі ми, чи вільні".

Агов! Міністерство культури! Міністерство закордонних справ! Ви таки ВИРОДКИ СПРАВЖНІ.

Адреса студії "Велич особистости" про О. ОЛЕСЯ: youtube.com.

Ірина Фаріон, доктор філологічних наук, професор