27 серпня 2013
Журнал "Народний депутат" ‒ проросійський і проімперський: відповідь В.Рибака на звернення Ірини Фаріон

Щомісяця кожен народний депутат України одержує, серед інших розсиланих видань, журнал "Народний депутат". На одне з чисел журналу, в якому було надруковано інтерв'ю з Головою Верховної Ради України Володимиром Рибаком, звернула увагу народний депутат від ВО "Свобода" Ірина Фаріон. У своєму зверненні до спікера парламенту "Щодо відверто проросійської, проімперської й антизахідної спрямованості журналу "Депутатського клубу "Парламент" "Народний депутат" свободівка, зокрема, зазначила, що, всупереч словам президента "Депутатського клубу "Парламент" Олександра Ржавського і його виконавчого директора Бориса Цомая про те, що зазначена громадська організація є неполітичною, а також усупереч заявленій місії журналу ‒ досягнення взаєморозуміння між парламентарями, урядовцями, представниками громадськості та бізнесу, чимало матеріалів цього числа мають відверто проросійську, проімперську й антизахідну спрямованість.

"Наприклад, ‒ зазначено у зверненні, ‒ колишня учасниця всіх президентських пулів і колишня співробітниця видання "Обозрєватєль" Альона Березовська в матеріалі під назвою "За вєру, за царя, за отєчєство" про кладовище в передмісті Парижа Сент-Женев'єв-де-Буа, де поховано чимало білоемігрантів, пише таке: "Тут спочиває велике минуле Великої Російської Імперії… Росіяни нищили росіян! Що ми за нація така?… Тут могили не діляться на росіян, українців, білорусів, всі парижани вважають їх російськими… Вони не ділили свою батьківщину на частини, як зробили це ми, їхні нащадки, виправдовуючи свої вчинки облудними ідеями і псевдоорієнтирами… Ми ‒ нащадки великого російського народу, а приміряємо на себе зрадницьку форму німецького поліцая чи унтер-офіцера… Як точно сказав Путін: "Куди простіше Україні буде розмовляти з Європою, відстоюючи свої права, коли за її спиною стоятиме Митний Союз".

Для І.Фаріон показовими є назви багатьох статей, уміщених лише в одному числі журналу "Народний депутат": "Про роль еліти у формуванні Євразійського союзу", "Митний союз для України стає все ближчим", "Клінтон: США не допустять відновлення СРСР", "Зіткнення економік. Назрівання світової війни", "Білий терор у Росії", а також велике інтерв'ю з дружиною Віктора Медведчука Оксаною Марченко, реклама антиукраїнського політичного проекту "Український вибір", інші інтерв'ю ‒ з головою Донецької обласної державної адміністрації Андрієм Шишацьким і мером міста Артемівська Донецької області Олексієм Ревою.

"Зазначу, ‒ написала І.Фаріон, ‒ що журнал "Народний депутат" видається майже повністю російською мовою. Ті незначні відсотки матеріалів, друкованих державною мовою, є радше фіговим листком і лише підкреслюють мовно-цивілізаційну орієнтованість видавців".

З огляду на це, народний депутат попросила очільника парламенту: поінформувати, чи він як Голова Верховної Ради України солідаризуєтеся з проросійською, проімперською й антизахідною спрямованістю журналу "Народний депутат" ‒ офіційного видання "Депутатського клубу "Парламент"; перевірити, на яких засадах громадська організація "Депутатський клуб "Парламент" займає одне з приміщень Верховної Ради і хто сплачує оренду за це приміщення; надати відповідь, скільки громадських організацій використовують приміщення Верховної Ради.

Абсурднішу відповідь на звернення І.Фаріон годі придумати. У своєму листі В.Рибак вирішив, власне, не давати відповіді, а перейти на звинувачення: "Зважаючи на заданий Вами характер спілкування з цього питання (надання будь-якій законній діяльності політичного забарвлення, навішування ярликів на політичних опонентів, емоційність та суб'єктивність), вважаю за доцільне утриматись від полеміки. До того ж, як Ви, напевно, помітили, я дуже толерантно ставлюсь до усіх думок та точок зору". Єдина конкретна відповідь ‒ про те, що інших громадських організацій у приміщеннях адміністративних будинків Верховної Ради України не розміщено.

[[image:dl.dropboxusercontent.com%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D1%8C%20%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%B0%2B.jpg]]

Цим листом В.Рибак фактично солідаризувався з позицією журналу "Народний депутат" і словами його "зіркової" авторки Альони Березовської "За вєру, за царя, за отєчєство" ‒ тієї "журналістки", в доробку якої подибуємо на примітивний опус "Абсурди неонаціоналістів". Якість ‒ це не найсильніша сторона "друга В.Януковича", як вона сама себе назвала, доньки дніпропетровського мільярдера Олександра Зельмановича Бойка.

Відгукнувся на звернення І.Фаріон і голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко.

[[image:dl.dropboxusercontent.com%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D1%8C%20%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%94%D0%BD%D0%BA%D0%B0%2B.jpg]]

Варто зауважити, що ГО "Депутатський клуб "Парламент" вихідця з Донбасу Олександра Ржавського жодним чином не стосується Асоціації народних депутатів України, організації давнішої і поважної, президентом якої є відомий у минулому депутат, знаний експерт із виборчого права Олександр Барабаш.

Тарас Марусик, помічник-консультант народного депутата України