10 жовтня 2012
Як знайти свого?

На виборах 28 жовтня 2012 року, вперше за останні 10 років, люди будуть обирати не тільки партії, але й окремих кандидатів у своїх округах. Згідно з новим виборчим законодавством, прийшовши на дільниці, кожен українець отримає два бюлетені: в одному будуть партійні списки, а в іншому ‒ довгий перелік окремих кандидатів ‒ самовисуванців і представників політичних партій.

Коли йдеться про голосування за партії, виборця складно обманути ‒ більшість чітко знає, хто сьогодні в Україні ‒ опозиція, а хто є прислужниками чинної влади. Натомість, коли йдеться про мажоритарні округи, влада використовує широкий арсенал методів, щоб задурити виборців. Найпоширенішими з них є висування так званих "незалежних" кандидатів, які нібито не причетні до Партії регіонів, та самозванців ‒ "технічних" кандидатів від влади, які в своїй агітації використовують символіку опозиції, щоби відібрати кілька відсотків голосів від справжніх опозиційних кандидатів.

Яскравим прикладом застосування вищезазначених технологій є ситуація в Шевченківському районі Києва (виборчий округ №223). На цьому окрузі єдиним кандидатом ВО "Свобода" та Об'єднана опозиція ВО "Батьківщина" висунули молодого політика, керівника Аналітичної служби ВО "Свобода" Юрія Левченка.

Народився Юрій 1 жовтня 1984 року у Вінниці в родині капітана далекого плавання Володимира Левченка і вчительки біології та географії Наталі Левченко. 2002 року вступив на економічний факультет Лондонської Школи Економіки та Політичних Наук (Лондонський Університет, Велика Британія), який 2005 року закінчив з відзнакою. 2007 р. закінчив магістратуру з управління в Маґдебурзькoму Університеті імені Отто фон Геріке (Німеччина). За фахом ‒ економіст-фінансист. Працював у провідних європейських фінансових установах. Після закінчення навчання за кордоном Левченко повернувся в Україну і з квітня 2008 року проживає в Шевченківському районі Києва на вулиці Татарській. Зараз він ‒ керівник Аналітичної служби ВО "Свобода".

Проте на 223-му окрузі також зареєструвався так званий "незалежний" кандидат Віктор Пилипишин, колишній голова Шевченківської райдержадміністрації, який продовжує справу Черновецького, підкуповуючи киян чаєм, медом та іншими продовольчими товарами. Одночасно на окрузі, маскуючись під опозицію, працює Валерій Лебедівський, завданням якого є відтягування голосів опозиційно налаштованих виборців, що він і робить, послуговуючись у своїй агітації символікою ВО "Батьківщина", не маючи при цьому жодного відношення до цієї політичної сили.

Про цю ситуацію громаді розповів народний депутат України, голова Київської міської організації ВО "Батьківщина" Юрій Одарченко на мітингу на захист української мови під КМДА 20 вересня 2012. Він зазначив: " Політичні партії "Свобода" і "Батьківщина" йдуть єдиним фронтом. Висуванці в округах, кандидати в депутати ‒ це люди, які узгоджені двома політичними силами, які йдуть на одній політичній платформі на вибори. Друзі, я вас прошу, щоб ви запам'ятали Юрія Левченка ‒ це єдиний кандидат від опозиції у Шевченківському районі, а всіх інших "дітей лейтенанта Шмідта" потрібно ганьбити і пояснювати людям, що вони працюють на владу. Всі люди, які не мали політичної волі об'єднатися, які не поступилися своїми інтересами, ‒ вони діють в інтересах влади. Я звертаюсь з цієї трибуни до Ігоря Луценка, який також висунувся кандидатом по Шевченківському району, щоб він зрозумів, що оце "поборення" зводить нанівець усю боротьбу, яку він проводить у громадських організаціях. Зараз він вільно чи не вільно розтягує опозиційні голоси. Друзі, ще у нас є один висуванець, який представляється, начебто він від опозиції ‒ це пан Лебедівський. Я Вас дуже прошу, щоб Ви розуміли: єдиний представник від опозиції ‒ це Юрій Левченко. А всі інші, хто начебто від опозиції, працюють на владу. І зараз ми говоримо абсолютно чітко і щиро ‒ всі, хто не працюють на опозицію, всі, хто не підтримують представника опозиції Юрія Левченка ‒ підтримують владу. І цих людей треба знати ‒ це і Ігор Луценко, і пан Лебедівський".

Тому кожен киянин, перед тим як 28 жовтня йти на виборчі дільниці, має чітко зрозуміти і роз'яснити своїм близьким ‒ хто на його окрузі є справжнім представником влади, а кого висувають об'єднані сили опозиції!

Володимир Шевченко, "Вісник Києва"