29-30 квітня
Вшанування героїв Холодного Яру

29-30 квітня 2017 року відбудеться традиційне вшанування героїв легендарних національно-визвольних рухів, які брали участь у збройній боротьбі проти московських окупантів. Цьогорічні холодноярські вшанування будуть присвячені 100-літтю Української революції та 100-літтю створення Вільного козацтва. Серед організаторів ‒ керівники Історичного клубу "Холодний Яр", ВО "Свобода", "Легіону Свободи", "Національний корпусу", "Правого Сектора", полку "Азов" та ВГО "Сокіл".

Офіційні заходи розпочнуться 29 квітня в селі Медведівці Чигиринського району Черкаської області, а завершаться надвечір 30 квітня.

29 квітня

10:00 ‒ покладання квітів до пам'ятника Максимові Залізнякові в селі Медведівці Чигиринського району Черкаської области на пам'ять про полеглих гайдамаків, виступлять керівники співорганізаторів вшанування.

13:45 ‒ виїзд в село Івківці, на гору Семидубову, де згідно з легендою поховано Гетьмана України Богдана Хмельницького. Початок сходження сповістить козацька гармата. На горі відбудеться короткий мітинг, а в її околицях ‒ військово-спортивна гра, яку проведуть інструктори ВГО "Сокіл" та ДУК "Правий сектор", а Центр спеціальної тактичної підготовки "Білий вовк" організує дитячий турнір зі стрільби з пневматичних рушниць та страйкбольних автоматів ім. Василя Чучупаки.

16:00 - в Медведівці розпочнеться Музичний фестиваль вояцької пісні "Холодний Яр-2017", під час якого відбудеться презентація книжки "Чорні перемагають. Спогади про прадідів 72-ї бригади".

Працюватиме польова кухня. Історичне товариство "Чорні запорожці" та Історичний клуб "Холодний Яр" частуватимуть гостей козацьким кулешем. Також відбудеться ярмарок народних умільців.

Уранці першого дня вшанування делегації співорганізаторів покладуть квіти на братську могилу козаків Чорного Ворона на околиці с. Розумівка Олександрівського району Кіровоградської області.

30 квітня

10:00 ‒ в селі Мельники Чигиринського району розпочнеться меморіальний мітинг на славу козакам і старшинам полку гайдамаків Холодного Яру, а на цвинтарі буде віданно почесті Головному отаманові Холодного Яру Василеві Чучупаці та козакам-холодноярцям, похованим у братській могилі. Потім буде вшановано могилу гайдамацького ватажка XVII ст. Гната Голого.

На берегах Гайдамацького ставу вояки освятять зброю. Після цього відбудеться урочистий випуск сержантської школи ім. Євгена Коновальця.

По завершенні урочистостей на берегах Гайдамацького ставу добровольці вшанують могилу холодноярського сотника Івана Компанійця, похованого на території Мотриного монастиря.

В обідню пору на хуторі Буда ‒ продовження Музичного фестивалю вояцької пісні "Холодний Яр-2017", книжкового ярмарку "Холодний Яр-2017" і ярмарку народних умільців, прогулянка до дубу Максима Залізняка? показові виступи шкіл бойових мистецтв.

Прес-служба ВО "Свобода"